• 09 MART
  • 2019

PSİKİYATRİST DR. İBRAHİM BİLGEN VELİ KONFERANSI

Ülkemizin alanında uzman isimlerinden Psikiyatrist Dr. İbrahim Bilgen konuğumuz oldu. “Öğrencinin akademik yaşamı devam ederken anne babaların bu süreçteki rolleri nedir ve nasıl olmalıdır?” başlıklı sunumu ile velilerimizle buluşan Dr. Bilgen değerlerden, çocuklara sınır koymaya, teknolojiye uzanan bir yelpazede başlıklara değendi.

Çakır Okulları Konferans Salonunda gerçekleştirilen ve üç saate yakın sürede ilginin hiç eksilmediği konferansta Dr. İbrahim Bilgen, ağırlıklı olarak “değerler” üzerinde durdu.

Hayatta esas olanın değerler olduğunu ve hayat tercihlerinin değerler yönünde yapılması gerektiğini söyleyen Dr. İbrahim Bilgen, insanlığın varoluştan buyana amacının aynı olduğunu ancak mutlu olma araçlarımızın değiştiğini vurguladı. Bilgen, “Yeni nesil değerlerden uzaklaşıp haz odaklı oldu, en büyük tehlike bu” diyerek, anne-babalardan değerlerine sahip çıkmalarını istedi. “Değerlerine sahip olan aileler olursanız değerlerine sahip çıkan çocuklar olur” diyen Bilgen, başarılı insanların hayat değerleri olan insanlar olduğuna vurgu yaptı. Dr. Bilgen ailelere, “Anne-babalık en büyük meslek. Hayat değerlerinize mesleğinizi katın” diye seslendi.

“HAYATTA EN BÜYÜK ÖĞRETİ DAVRANIŞLARDIR”

Hayatta önemli olanın onurlu bir başarısızlığı onursuz bir başarıya tercih etmek olduğunun altını çizen Dr. İbrahim Bilgen, çocukların anne babalar ne yapıyorsa onu yaptığını belirtti. Anne-babaların davranışlarının tutarlı, aynı davranış ve tutum içinde olması gerektiğini anlatan Bilgen anne-babalara olumlu davranışı ödüllendirirken olumsuz davranışa duyarsız kalmalarını önerdi.

Konuşmasında zaman zaman kendi yaşam pratiğini de paylaşan ve dinleyiciler arasında bulunan cocuğu ile de diyaloga giren uzman konuğumuz “Çocuklarla Kaliteli Zaman Geçirmek” başlığı altında da bilgilerini verilerimizle paylaştı.

ÇOCUKLARLA KALİTELİ ZAMAN GEÇİRMEK

Önemli olanın farkındalıklı eylem yapmak olduğunun altını çizen Dr. İbrahim Bilgen, “Çocuklarla ne yaparsan yap eğlenceli yap” derken, çocuğun en özenle, en ciddi yaptığı işin oyun olduğunu, ailelerin bu işi önemsemesi gerektiğini söyledi. “Çocuğa verilecek en iyi hediye ailenin verdiği zamandır” diyen Dr. Bilgen, “Çocuğunuzla ne istiyorsa onu oynayın. 20 dakika bile olsa herşeyiniz ile o zaman diliminde olun. Sadece çocuğunuza angaje olun.” diye konuştu.

“BAŞARI VE BAŞARISIZLIK BİR YOLCULUKTUR”

Çocukların evde ve okulda farklı davranışlar sergileyebileceğine, mekanların, kuralların, cinsiyetlerin farklı olduğuna dikkat çeken Dr. Bilgen, ailelerden kelimeleri çocuklarının kişiliğine yapıştırmamalarını istedi. “Başarı yada başarısızlık bir yolculuktur kişilik değil” diyen Bilgen, önemli olanın başarısızlıklardan başarılı olmayı öğrenmek olduğunu vurguladı.

ÇOCUĞA SINIR KOYMAK

Psikiyatrist Dr. İbrahim Bilgen konferansın bir bölümünde de “Sınır Koymak” başlığına değindi. Dr. Bilgen, çocuklara sevgi-saygı-şevkat yoğrulması ile kurallar koymak gerektiğini, sınırların çocuğun da huzur ve rahatını sağladığını, çocuğun kendini güvenli hissettiğini, sosyal uyumunu arttırdığını anlattı. Tercihlerin küçüklere bırakılmaması gerektiğini vurgulayan Dr. Bilgen, sınırlar konulurken de çocukla paylaşılması gerektiğini belirterek, “Sınır koyun ama gerçek değerini de içine koyun diye konuştu.

“TEKNOLOJİYE YASAK DEĞİL SINIR KOYUN”

Konferansının son bölümünde “Teknoloji” konusuda da değinen ve çocukların anne babalarına öğrettikleri tek yeteneklerin teknoloji olduğuna dikkat çeken Bilgen, teknolojiyi kullanmaktaki amaçların önemine vurgu yaptı. “Sen neyi tercih ediyorsan onun tercihi de o olacaktır” diyen Bilgen amaçlarımız için kullanacağımız araçların araçları haline gelmememiz gerektiğini söyledi. Bilgen teknolojiyi yasaklama değil kısıtlamayı, okulda olduğu gibi eve girerken de teknolojik aletlerin belirli bir sure bir kutuya konulmasını ve aile bireylerinin birbirleriyle ilişkiye zaman ayırmalarını önerdi. Bilgen, çocuğun evde bulamadıklarını dışarıda bulmaya çalışırken kazaya uğradığını belirterek, “Çocuğumuz bizden ilişki istiyor” diye konuştu.

Günümüzde “mutluluğun” sattığına, hep en iyi, en güzelin pompalandığına, bir ‘İyi hissedelizm toplumu’ yaratılmaya çalışıldığına vurgu yapan Psikiyatrist Dr. İbrahim Bilgen, hayatın sadece iyi hissetmek değil bütün duyguları hissetmek olduğunun altını çizdi. Bilgen, “Tabi ki mutlu olalım. Ama araç ve tekniklerimiz hatalı. Bizler araç ile amacı karıştırdık. Esas olan değerlerimiz olmalı” diye konuştu.

Yaklaşık 3 saat süren konferansın sonunda genel müdürümüz Cem Çakır, katılımları için Dr. İbrahim Bilgen’e teşekkür etti.